Skidresa till Åre


ÅRE har långa traditioner som både skidort och semesterort. I slutet av 1800-talet började långväga turister besöka Åre. Man var främst intresserade av de rena och höga luften. Förutom denna grupp turister fanns även folk som åkte till Åre för att jaga och fiska. Detta kan man se spår efter än idag i de jaktvillor som finns på olika ställen runtom i Åre.

I början av 1900-talet bildades Åre Skidklubb och Åre Slalomklubb. 1954 arrangerades det alpina VM i Åre och skidorten hamnade i världens fokus. 1966 byggdes första stolliften i Duved och efter Ingemar Stenmarks genombrott skedde det en snabb utveckling i form av nybyggda skidbackar, liftar, stugor och hotell. Idag är Åre en av Sveriges främsta skidorter och är för många skidåkare nummer ett.

ÅRE är en tätort i Åre Kommun och liger i västra Jämtland. Från Stockholm har du cirka åtta timmars resväg (63 mil). Skall du ta dig från Göteborg till Åre får du räkna med en biltur på ca 11 timmar (89 mil). Om du inte vill ta bilen finns det också buss, tåg och flyg som kan ta dig till Åre. Ta Årebussen från Stockholm för ett bekvämt och prisvärt sätt att resa. Tågen går från hela Sverige och det finns även nattåg som kan ta dig til skidparadiset.Två flygplatser finns in närheten; Åre Östersund Airport (80 km) och Vaernes, Trondheom (130 km).

Backar

Åre har ett av Sveriges största utbud av backar. Man kan stoltsera med 107 nedfarter och 42 liftar. De flesta av dessa 107 backar är fördelade på tre olika skidområden; Åre By, Åre Björnen och Duved/Tegefjäll. Det finns möjlighet att åka skidbuss mellan de olika områdena genom fyra busslinjer.

Det förstnämnda området ÅRE BY är stort och innehåller bland annat Ullådalen, Rödkullen, Stendalen och skidåkningen mot Åre By. Sammanlagt har området 52 nedfarter och 22 liftar. De flesta av pisterna är blåa eller röda, men det finns även en handfull gröna och svarta pister.

ÅRE BJÖRNEN är ett skidområde som passar perfekt för nybörjare och barnfamiljer. De flesta backarna är anpassade för just dessa grupper och i direkt närhet finns de mer äventyrliga backarna i Åre By. Björnen har 24 pister och tio liftar. Majoriteten av dessa är gröna eller blåa, men det finns även sex röda att tillgå.

DUVED/TEGEFJÄLL är ihoplänkade med lift- och pistsystem och innehåller 27 nedfarter och tio liftar. Området passar de flesta och kan erbjuda breda och härligt böljande backar. Många av psiterna är antingen blåa eller röda- Längsta nedfarten är 2500 meter.

Skidbacke i Åre. Foto: Anders Dahlgren
Skidbacke i Åre. Foto: Anders Dahlgren

Längdskidor

Åre har ett fint utbud av längdspår på två områden; Duve och Åre Björnen. Det finns även turområden lokaliserade i Ullådalen.

Duved har ett antal olika längdslingor mellan 2,5 km upp till 15 km. Flera av dessa är belysta och det finns möjlighet att åka skate på det 5 km långa elljusspåret. Turspåren i Ullådalen har både lättt kuperad terräng och medelsvår terräng. Distanserna varierar från 2,5 km upp till 5 km.

Om du istället bor på Åre Björnen kan du åka på deras längdspår. Det finns tre olika spår; 3 km, 5 km och 10 km. De två kortare spåren har elljusbelysning och den längre är småkuperad genom fjällskog. Den korta slingan (3 km) har preparerade skatespår.

Aktiviteter

Det finns mycket att göra vid sidan om skidåkningen. Du kan bland annat välja mellan hundspann, skoter, zipline, skärmflygning, kajakpaddling och olika motorsporter. Tännforsen är Sveriges största vattenfall med en fallhöjd på nästan 40 meter. I närheten finns också en jätteiglo som rymmer en bar och ett konserthus. Om du bara vill ta det lite lugnt har du spa och relax på Åregården. Föredrar du bowling kan du spela detta på Holiday Club.

Boende

Utbudet av boende i Åre och närområdet är gigantiskt. Det finns ett stort antal hotel, vandrarhem, stugor, stugbyar och privatstugor. Man kan även köpa ett fritidshus eller lägenhet i Åre om man istället föredrar det. Boende finns i alla prisklasser, både lyxhotell och billiga pensionat. Om man vill hyra en stuga och är en större grupp är detta inte något problem. Flera av stugorna har plats för stora sällskap upp till 20 personer.

Mat och nöjen

Åre är nummer ett bland svenska skidorter om man ser till nöjeslivet. Åres puls slutar aldrig att slå och på de många barer och nattklubbar är det hög stämning varje natt. Utelivet under vintern går att jämföra med de största städerna i Sverige. Oavsett om du föredrar renodlade diskotek eller mysiga pubar finns det något för dig. Artistutbudet är digert. Kända DJ:s, coverband och stora artister uppträder frekvent under vintersäsongen.

Restaurangutbudet är brett och varierat. Det finns en rad olika restauranger med varierande inriktning. Oavsett om du gillar svensk traditionell mat med lokalt producerade råvaror eller internationell mat så behöver du inte leta speciellt länge. Här finns något för alla smaklökar. Vill du bara ta en kaffe och fika finns det också ett stort urval av caféer och bagerier.

Igenfrusen gondollift i Åre. Foto: Anders Dahlgren
Igenfrusen gondollift i Åre. Foto: Anders Dahlgren

Plus

  • Enormt utbud av backar, boende, restauranger och uteställen.
  • Många aktiviteter vid sidan av skidåkningen

Minus

  • Relativt dyrt
  • Emellanåt dåligt med snö

Pistkartor

Pistkartor över Åre


Redaktionen
Skidorter.se