Skidresa till Vemdalen


VEMDALEN är en klassisk skidort i Sverige. Här har skidturismen blomstrat ända sedan slutet av 1930-talet. Startskottet gick år 1935, då den första backen i Klövsjö invigdes, och när Hovdebacken sedan anlades år 1938 sattes Vemdalen verkligen på kartan. Sedan 1970-talet har Vemdalen varit en av de viktigaste skiddestinationerna i Sverige. VEMDALENS alpina anläggning består av tre separata anläggningar. Björnrike och Vemdalsskalet är i princip sammanvuxna medan Klövsjö/Storhogna ligger cirka milen från

VEMDALEN är en tätort belägen i Härjedalens kommun. Skidåkningen är den klart största näringen och sommartid bor inte mer än ett par hundra personer på orten. Från Stockholm är resvägen omkring 480 km. Ett smart tips är att köra via Gävle/Bollnäs. Då kör du nämligen nästan hälften av sträckan på motorväg. Körtiden kan uppskattas till omkring 6 timmar. Avståndet till Göteborg är cirka 670 km och körtiden är strax över 8 timmar.

Bilen är det rekommenderade transportsättet, men det går att åka tåg till en bra bit på vägen och sedan ta en transferbuss den sista biten. Under högsäsong går även bussar direkt från Stockholm till Vemdalen

Backar

VEMDALEN är en av Sveriges största skidorter med tre kompletta anläggningar. Totalt finns 35 liftar och 55 backar i området. Kommunikationerna mellan skidområdena är utmärkta. Du kan välja att köra egen bil eller använda de transferbussar som trafikerar området.

Björnrike är ett klassiskt skidområde som har något för alla smaker. Pisterna finns i alla färger och här finns också områden speciellt anpassade för barn. Särskilt Björnvallen är en favorit bland barnen. De längsta pisterna (Riket, Långsvängen och Kodiak) mäter över 2000 meter och några av pisterna har fallhöjder på över 470 meter. Antalet liftar är 11 stycken och antalet nedfarter är 16 stycken.

Vemdalsskalets skidanläggning sträcker sig över två fjäll. Här finns 10 liftar, 2 rullband och 19 nedfarter. Den totala pistlängden är närmare 18 km. En park och ett område för barnen kan Vemdalsskalet också ståta med. Skidåkningen i Vemdalsskalet är lite mer krävande än vad den är i Björnrike, men det finns ändå tre gröna och fyra blå nedfarter.

Klövsjö/Storhogna är favoriten bland de mer skickliga åkarna. Det är inte för inte som destinationen har fått smeknamnet ”Skidåkarnas skidort”. Samtidigt finns en större mängd gröna och blå pister. Liftarna är 14 till antalet och det finns 21 stycken nedfarter.

Backe i Björnrike, Vemdalen
Backe i Björnrike, Vemdalen

Längdskidor

I Vemdalen finns ett imponerande utbud av längdskidspår. Varje skidområde har en egen spårcentral med ett antal slingor. Det finns gott om transitspår mellan slingorna. I Björnrike finns fyra slingor för både klassiskt och skate (2, 3, 5 samt 7,5 km). I Vemdalsskalet finns fyra slingor (2,5, 5, 7,5 samt 10 km). Klövsjö/Storhogna kan ståta med fyra slingor (3, 3 med elljus, 6 samt 12 km).

Aktiviteter

Vemdalens storlek gör att det finns ett större utbud av aktiviteter förutom skidåkning att ta del av på semestern. Kajakpaddling, skotersafari och hundspann är bara några exempel. Vemdalen erbjuder också en rad aktiviteter inomhus, såsom till exempel bowling. För den som vill ta det lugnt efter en lång dag i backen finns spaavdelningar på några av de större hotellen.

Eftersom Vemdalen är en Skistar-anläggning kan barnen ta del av allt roligt som favoriten Valle hittar på. Inom ramen för Valles Värld kan barnen prova på aktiviteter i snön, delta i barnvänligt after-ski och mycket mer.

Boende

I Vemdalen finns fyra boendeområden och vart och ett har en lite egen karaktär. Oavsett vilket boendeområde du tittar på kan du dock hitta både stugor och lägenheter. En del stugor har plats för upp till tolv övernattande gäster. Om du önskar en mer traditionell hotellvistelse finns tre hotell att välja mellan.

I Björnrike finns en mångfald av stugor och lägenheter som alla ligger antingen direkt vid liftarna eller på bekvämt avstånd till dem.

Vemdalsskalet har ett lite större bestånd av lägenheter. Det är också här som lite mer exklusiva Vemdalsskalets Högfjällshotell ligger. Nyöppnade Hovde Hotel, som ligger endast 50 meter från pisten, är ett annat alternativ att kika på om du vill bo på hotell.

I Storhogna finns både lugnare stugbyar, lägenheter samt spahotellet Storhogna Högfjällshotell & Spa. I Klövsjö finns inget traditionellt hotell men väl en handfull stugbyar och lägenhetshotell.

Boende i Björnrike, Vemdalen
Boende i Björnrike, Vemdalen

Mat och nöjen

Vart och ett av skidområdena har en större mängd restauranger, men det är i Vemdalens by invid Vemdalsskalet som utbudet är som störst. Här finns såväl klassiska restauranger av lite lyxigare snitt och temarestauranger som sportbarer. Utbudet av nattklubbar, som är relativt stort, är också koncentrerat till Vemdalens by.

Plus

  • Enormt antal liftar och nedfarter
  • Mycket bra utbud för barnen

Minus

  • Ligger långt norrut
  • Få pistalternativ för en del liftar

Pistkartor

Pistkartor över Vemdalen


Redaktionen
Skidorter.se