Skidresa till St. Anton


ST. ANTON, eller SANKT ANTON AM ARLBERG, som det fullständiga namnet på skidorten lyder, är en mycket legendarisk skidort som av många räknas som en av världens bästa destinationer för alpin skidåkning. Det är inte för inte som orten alltid finns med på schemat för världscuploppen under säsongen.

Snösäkert, en offpist som slår det mesta, after ski av högsta klass – det är bara tre saker som kännetecknar St Anton. Samtidigt har barnen alla möjligheter att ha roligt i backen. St Anton är en skidort för hela familjen.

ST. ANTON ligger i delstaten Tyrol i Österrike ungefär 100 km från Innsbruck, som är den närmaste större staden. Innsbruck har också den närmaste flygplatsen och det går transferbussar i skytteltrafik mellan orterna. Att resa med bil från Sverige till St Anton är full möjligt, men körtiden blir mycket lång. Sträckan Stockholm – St Anton är cirka 1860 km och restiden beräknas till 19 timmar. Sträckan Göteborg – St Anton är cirka 1520 km och har en beräknad körtid på 15 timmar.

Backar

Var ska vi börja? St Anton är en gigantisk anläggning med 94 liftar, 340 km preparerad pist, 200 km offpist, många parker, områden för carving, permanenta tävlingsbanor, barnområden och mycket mer.

Hela St Anton am Arlberg Ski Resort omfattar en handfull skidområden och i princip är liftsystemen sammankopplade. St Anton – Galzig ligger längst söderut i skidområdet och det är här som antalet pister är som störst. Öster om St Anton ligger St Jakob och till väster ligger St Christoph. Här är antalet liftar och pister ganska blygsamt. Vid Stuben och Zürs lite längre norrut är utbudet lite större och i Lech/Oberlech är utbudet ännu större. Andra skidområden i anslutning till St Anton är Zug, Sonnenkopf, Schröcken och Warth.

St Anton – Galzig erbjuder de längsta pisterna och om du är skicklig på skidorna måste vi rekommendera en tur nerför Kandahar. Området St Anton – Galzig är överlag ett mecka för mer erfarna åkare.

Zürs och Lech har överlag lite snällare nedfarter med mestadels blå och röda pister. Från Lech har du möjlighet att ta dig vidare till Warth-Schröcken som räknas som Alpernas mest snösäkra skidområde.

Den bästa offpisten i St Anton hittar du i Hinter-Valluga strax norr om St Anton – Galzig. Från toppen av Valluga (2811 m) har du en fallhöjd på 1200 meter i den finaste pudersnö.

Längskidor

Det är utförsåkningen som är i absolut fokus i St Anton och utbudet av slingor för längdskidåkning är begränsat, åtminstone om man jämför med andra skidorter i Alperna. Spårsystemet för längdskidor mäter totalt 41 km. Slingorna är 2, 2,5, 3, 10, 15 respektive 22 km långa.

Aktiviteter

St. Anton är en skidort av traditionellt snitt där det erbjuds få andra aktiviteter än sådana som sker på snö och is. Ett antal av de finare hotellen har emellertid självklart ett brett utbud av service (spa med mera) och det finns en större sporthall med möjligheter att spela bowling, tennis, squash och andra bollsporter.

En populär aktivitet för både stora och små är kälkåkning. Vid St. Anton – Galzig finns ett par mycket långa kälkbanor med en vidunderlig utsikt. Isklättring är en annan organiserad aktivitet som lockar många.

Boende

Det finns totalt närmare 10 000 bäddar i St Anton och omgivande samhällen. Boendena är av alla typer. Här finns både lyxigare hotell, trestjärniga hotell, lägenheter, ”gasthof” och privata stugor. Sistnämnda finns utspridda i dalen i samhällena St Anton, St Jakob och St Christoph.

Mat och nöjen

En skidort som tillhör en av de största i Alperna kan självklart ståta med ett restaurang-, bar- och nöjesutbud som är både stort och varierat. Det finns barer, pubar, after ski, restauranger och nattklubbar för alla smaker i St Anton. Flera av de mest klassiska uteställena har en historia som går mycket långt tillbaka i tiden. Mooserwirt är kanske det bästa stället för en klassisk österrikisk after ski. Underground on the Pist är ett annat alternativ. För dans långt in på natten är Kandahar och Anthony’s två givna val.


Redaktionen
Skidorter.se