Skidresa till Zell am see


ZELL AM SEE är, till skillnad från de flesta andra berömda skidorter i Alperna, en mycket gammal stad. Staden nämns faktiskt i ett dokument som dateras till år 743. Det var munkar som grundade staden efter att de hade blivit förlänade området av biskop Johannes av Salzburg.

Som vintersportort har Zell am See varit känd sedan början av 1900-talet. Redan år 1906 anordnades den första vintersportfestivalen på orten. Zell am See är även en populär ort under sommarmånaderna tack vare sin fantastiska natur. Orten ligger vackert vid sjön Zell med fjäll i alla väderstreck.

ZELL AM SEE är idag inte den största skidorten i Alperna. Skidorten är dock en av de mest familjära och det går klart att säga att Zell am See är alldeles perfekt för barnfamiljer. En specialitet är också att en del av pisterna ligger på en glaciär, vilket ger möjligheter till skidåkning året om.

Skidorten Zell am See ligger i Kitzbühelalperna i Tyrolen, Österrike, ungefär 100 km öster om Innsbruck. Den närmaste större flygplatsen ligger i just Innsbruck och det är hit du bör flyga för att göra resan så smidig som möjligt. Från Innsbruck går transferbussar till Zell am See. Det är möjligt att åka både egen bil, buss och tåg till Zell am See men flyg + buss är den absolut snabbaste kombinationen.

Backar

Skidorten Zell am See består av två sammanhängande liftsystem, nämligen Zell am See och Kaprun. Totalt finns 53 liftar och 59 nedfarter. 31 av nedfarterna räknas som enkla, 19 är av medelsvår karaktär och 9 är svarta. Fallhöjden är som högst 1190 meter och den längsta pisten är 8 km (Schutt).

Skidområdet Zell am See utgår från Zell am See by och högsta toppen är Schmittenhohe. Här finns 36 nedfarter varav den absoluta majoriteten är blå och röda.

Skidområdet Kaprun utgår från byn med samma namn och högsta toppen är Kitzsteinhorn. Här finns 23 nedfarter. Här är skidåkningen på vissa ställen lite mer krävande, men det finns ett stort antal blå pister, särskilt längre ner på fjället.

För offpist ska du bege dig till Kaprun och Kitzsteinhorn. En lämplig plats att börja på är den ”Freeride info point” som finns ungefär halvvägs upp i backen.

Vid Snowpark Kitzsteinhorn i Kaprun finns totalt tre parker och en superpipe. Pipen är den största i Österrike. Den mäter 160 meter på längden och vallarna är sex meter höga. Snowpark Kitzsteinhorn kan även ståta med den längsta Funslope-banan i världen. Den mäter 1100 meter och är full av spännande hinder.

Längdskidor

Zell am See har cirka 55 km av preparerade spår för längdskidåkning (både skate och klassiskt). Här finns både mycket lättåkta och mer kuperade slingor. Snösäkert är bara förnamnet. Ett antal av spåren går nämligen på glaciären på Kitzsteinhorn. Totalt finns nio slingor, varav den kortaste mäter 2,1 km och den längsta mäter 5 km.

Aktiviteter

Zell am See är en by med ett ganska brett utbud av aktiviteter. Många har självklart med snö att göra, men i staden finns även badhus, spaanläggningar och nöjescenter. Shoppingen är klart godkänd i Zell am See och du är bara fem minuter med bil från Schüttdorf som kan ståta med en större galleria. Eftersom Zell am See är en stad med anor finns även historiska och kulturella sevärdheter. Slottet Kaprun, som började uppföras redan på 1200-talet, är till exempel ett givet besöksmål.

Boende


Zell am See har ett stort och varierat utbud av boenden. Här finns allt från femstjärniga hotell till enklare stugbyar. För budgetresan finns till och med ett antal vandrarhem. Klart är att det är en smal sak att hitta ett boende som passar perfekt. Att notera är dock att inte alla boenden ligger i direkt anslutning till liftsystemen i Zell am See och Kaprun.

Mat och nöjen

Zell am See har ett härligt utbud av restauranger både i backen och i byarna. Här finns mat för alla smaker, även om det österrikiska köket är i centrum.

För after ski finns ett antal legendariska uteställen att besöka. Pavillon, Cabrio, Schnaps-Hans och Lederhosn är bara några av de barer som erbjuder livemusik och intensiv after ski-stämning. För en mer lugn eftermiddag/kväll finns ett antal vinstugor både i dalen och i backen.

Plus

  • Skidåkning möjlig året runt
  • Utmärkt för barnfamiljer

Minus

  • Begränsat utbud av svarta pister
  • En av de mindre skiddestinationerna i Tyrolen

Pistkartor

Pistkartor över Zell am see


Redaktionen
Skidorter.se