Skidresa till Bad Gastein


BAD GASTEIN i Österrike är en skidort som i över 60 år har varit ett givet besöksmål för skidåkare från hela Europa. Den första liften i området anlades redan 1947 och utvecklingen gick sedan mycket snabbt. Redan 1958 kunde orten stå som värld för skid-VM.

BAD GASTEIN är en gammal ort. Redan under romartiden fanns här en bosättning och under 1200-talet upptäcktes att ortens källor hade kurerande egenskaper. Bad Gastein är fortfarande en kurort men de flesta av nöjena och aktiviteterna på orten är idag av lite mer modern karaktär.

BAD GASTEIN är huvudort i kommunen med samma namn som ligger i delstaten Salzburg i Österrike. Närmaste större stad är Bischofshofen några mil norrut. Möjligheten att resa till Bad Gastein med egen bil finns självklart, men man får räkna med en lång biltur. Bad Gastein ligger på ett avstånd av 1855 km från Stockholm och 1515 km från Göteborg. Det snabbaste alternativet är att flyga till Salzburg (cirka 100 km från Bad Gastein) och ta en transferbuss därifrån. Det finns också bussoperatörer som kör från Sverige till Bad Gastein.

Backar

Skiddestinationen BAD GASTEIN omfattar egentligen inte mindre än fem stycken skidområden över två större sammanhållna liftsystem. Den totala pistlängden är strax över 200 km. 60 km är av lite mer lättåkt karaktär (16 pister), 117 km är röd pist (39 pister) och 24 km är svart pist (8 pister). Antalet liftar är 45 och den högsta skidåkningen hittar du på över 2800 meters höjd över havet.

Liftsystemen är två till antalet. I öster ligger systemet Stubnerkogel-Angertal-Schlossalm och i väster hittar du Dorfgastein-Großarl. Förstnämnda sträcker sig över topparna Graukogel, Kreuzkogel, Stubnerkogel och Schlossalm och är generellt ett område för de lite mer skickliga åkarna. Dorfgastein-Großarl är centrerat kring toppen Fulseck och bjuder på en varierad bukett av pister.

Det finns flera parker för twintip och snowboard i Bad Gastein. Den största ligger vid Stubneralm. Här finns allt för den som är intresserad av att prova på mer actionfylld åkning.

Offpisten i Bad Gastein är enligt många den absolut bästa i hela Österrike och det är till Sportgastein man ska styra kosan för att hitta de verkliga guldkornen.

Som Österrikes största skiddestination kan Bad Gastein självklart ståta med ett stort utbud av skidskolor. Vid snudd på varje liftcentral finns skidskolor för både stora och små.

Längskidor

I Bad Gastein finns omkring 45 km preparerade spår för längdskidåkning öppna från tidig vinter långt in på våren. Några av slingorna går nämligen på 1600 meters höjd och är därmed mycket snösäkra. Vid Bad Gastein-Böckstein och Bad Hofgastein finns elljusspår

Aktiviteter

Bad Gastein är lika mycket en ort för nöjen och aktiviteter som för skidåkning. Oavsett vad du vill hitta på utanför backen kan du vara säker på att orten har ett utbud för dig. Några klassiker för Bad Gastein är isklättring, snöskovandring på fjället och rodel.

Inne i Bad Gasteins centrum finns något för alla. Utomhusbad, inomhusbad, bowling, spelhallar – det saknas inte alternativ direkt. Vill du uppleva lyx utöver det vanliga kan du besöka Alpentherme i Bad Hofgastein. Här finns världens största spaanläggning. Om du vill ta en dag ledigt från skidåkningen kan också en tur till Salzburg rekommenderas. Salzburg är en mycket vacker stad med utmärkt shopping.

Boende

Med många hundratusen turistnätter varje år har Bad Gastein ett mycket stort utbud av boenden. Här finns såväl stugor och lägenheter som hotell. För dig som reser från Sverige är det förmodligen enklast att boka rum på ett av ortens många hotell. Många är fyrstjärniga och det finns även ett par femstjärniga hotell att välja mellan. Flera hotell drivs faktiskt av svenska ägare och har svensktalande personal.

Mat och nöjen

Bad Gastein är lite av ett kulinariskt centrum i de österrikiska Alperna. På de vindlande gatorna finns mängder av pittoreska restauranger med en gammaldags charm. Självklart finns också mer moderna restauranger och barer. För klassisk lyx är ett besök på Casino Bad Gastein vid Grand Hôtel de l'Europe ett måste.

Partylivet är oslagbart och för after ski har du i praktiken hundratals barer och restauranger att besöka. Silver Bullet är kanske bäst för after ski. Gatz Mountain Club, en nattklubb som öppnade 1983, är ett annat alternativ. För mer barnvänlig after ski är Jagdstube ett bra val.


Redaktionen
Skidorter.se