Skidresa till Tandådalen


TANDÅDALEN-HUNDFJÄLLET är en del av det alpina skidområdet Sälenfjällen, som räknas som det största skidområdet i Norra Europa. Hit har skidturister vallfärdat sedan 1963, då den första liften (i Tandådalen) öppnades.

Idag är Sälenfjällen den största skiddestinationen i Sverige både om man ser till antalet liftar och nedfarter samt antalet årliga besökare. Närheten till södra Sverige är självklart en viktig faktor bakom Sälenfjällens framgångar.

TANDÅDALEN-HUNDFJÄLLET ligger i det alpina skidområdet Sälen i norra Dalarna. Avståndet från Stockholm är cirka 410 km, vilket gör Sälen till den närmaste av de större skidorterna i den svenska fjällvärlden. Mellan Göteborg och Tandådalen-Hundfjället är det cirka 460 km. En bilresa från de två storstäderna tar mellan 5-6 timmar, beroende på trafik och väglag.

Förutom med bil går det att resa till Tandådalen-Hundfjället med tåg, buss och flyg. Närmaste järnvägsstation ligger i Mora cirka 90 kilometer söder om Sälenfjällen. Från Mora går busstrafik regelbundet. Mora är även hem för den närmaste flygplatsen med reguljär flygtrafik.

Backar

Sälenfjällen är det skidområde i Sverige som har det största antalet liftar och nedfarter totalt sett. Hela skidområdet omfattar 87 liftar, 13 rullband och en bra bit över 100 nedfarter.

HUNDFJÄLLET är ett skidområde som omfattar totalt 28 nedfarter och 18 liftar. Skidåkningen i området Hundfjället passar alla, stora som små, och såväl nybörjare som mycket rutinerade utförsåkare. Emellertid är nedfarterna överlag lite tuffare i detta område än i exempelvis Lindvallen. Det är i Hundfjället som du kan prova på den berömda pisten Väggen. Intill Väggen ligger Worldcupbacken, Branten och Göstabacken som alla är mycket svåra nedfarter.

Sittliften i Hundfjället
Sittliften i Hundfjället


TANDÅDALEN har ett likaså varierat utbud av pister, men även här är lite mer fokus på lite mer utmanande skidåkning. Tandådalen har 32 nedfarter och 21 liftar. De flesta av nedfarterna i Tandådalen, oavsett svårighetsnivå, har start längst upp på fjället. Tandådalen kan också ståta med området SuperPark som räknas som en av Sveriges största parker.

För barnen finns liftar och backar i båda skidområdena. I Tandådalen finns också en park, Junior Park, som är perfekt för spänningssökande barn och ungdomar. På Hundfjället kan barnen ta del av äventyr i Trollskogen och besöka Valles Skidland som är en park för de minsta.

Skistar, som driver anläggningarna i Tandådalen-Hundfjället, har skidskolor för såväl stora som små och det vid båda skidanläggningarna. För barn och ungdomar finns fyra indelningar, nämligen Alpint 3-6 år, Alpint 7-9 år, Alpint 10-15 år samt Snowboard. Skidskolan för vuxna är öppen för dig som är 16 år eller äldre. Du kan också beställa privatlektioner av erkänt skickliga instruktörer.

Längdskidor

Vid TANDÅDALEN-HUNDFJÄLLET finns flera fina områden för längdskidåkning. Spåren går mellan dalgångarna och de är dragna så att slingorna alltid är nära boenden och service.

I TANDÅDALEN finns tre slingor, varav två är 3 km och en är 11 km. En av de kortare slingorna har elljus och sitter ihop med elljusspåret vid Hundfjället, vilket gör att man enkelt kan ta sig mellan skidområdena.

I HUNDFJÄLLET finns en mycket lättåkt slinga belyst med elljus (slingan som sitter ihop med Tandådalens belysta spår) samt en slinga på 5 km som startar och slutar vid Trollbäcken. Överlag ska sägas att längdskidåkningen vid Tandådalen-Hundfjället inte är så krävande.

Aktiviteter

Som norra Europas största alpina anläggning kan Sälenfjällen och Tandådalen-Hundfjället givetvis erbjuda det mesta i nöjesväg. Nöjeslivet och restaurangutbudet är mycket stort, och det saknas inte aktiviteter heller för barn och ungdomar. Klart är att utbudet av nöjen och aktiviteter är lite lugnare i Tandådalen-Hundfjället än i exempelvis Åre. Om man ska peka på någon skillnad mellan Tandådalen och Hundfjället är det att nöjeslivet är lite mer intensivt i Tandådalen.

I Lindvallen, som ligger i nästan direkt anslutning till Tandådalen-Hundfjället, ligger Experium & Ski Lodge som är en upplevelsevärld med något för alla i familjen. Här finns till exempel möjlighet att prova på att surfa inomhus. 3D-bio, lyxigare restauranger, äventyrsbad och spa är annat besökarna bjuds på i Experium & Ski Lodge.

Boende

Hundfjället är ett skidområde för barnfamiljer där det framför allt finns många mysiga stugbyar och lägenhetshotell. Prisnivån är ganska homogen, men självklart finns skillnader i standard och ju mer bekvämt du vill bo, desto dyrare blir prislappen. Även avståndet till liftarna spelar in när det gäller priset. Även i Tandådalen är fokus framför allt på stugbyar för familjer. Dock finns ett par lägenhetshotell och även ett hotell.

Mat och nöjen

Nöjescentrum i Sälenfjällen är Lindvallen, som ligger några kilometer öster om Tandådalen-Hundfjället vid Sälens by. Det är här de flesta restauranger och barer ligger. Utbudet av restauranger är ganska varierat, men Sälen kan inte mäta sig med exempelvis Åre när det gäller det kulinariska. I Lindvallen och i Sälens by finns också flera mysiga caféer.

Nattklubbarna är centrerade till Lindvallen och Sälens by. Här är utbudet mycket säsongsbetonat och under lågsäsong finns inte så stora möjligheter att gå ut och dansa. Det är framför allt Högfjällshotellet och Experium i Lindvallen som är fokuspunkter vad gäller utelivet.

Plus

  • Oöverträffat utbud av liftar och nedfarter
  • Boendealternativ för alla familjestorlekar

Minus

  • Relativt kort säsong
  • Ganska dyra liftkort

Pistkartor

Pistkartor över Sälen


Redaktionen
Skidorter.se