Skidresa till Branäs


BRANÄS är en skidort för alpin skidåkning och längdskidåkning som ligger vid orten Sysslebäck i den norra delen av Värmland. Skidorten växer stadigt och är en av de snabbast växande destinationerna i Sverige som helhet. Närheten till både Stockholm och Göteborg spelar självklart in.

Planer på att bygga en anläggning för alpin skidåkning föddes redan i början av 1960-talet, men det var inte förrän i slutet av 1980-talet som planerna realiserades. Invigningen skedde i december 1988. De första åren var svåra, men sedan början av 2000-talet har Branäs vuxit varje år, både vad gäller antalet bäddar och antalet skiddagar.

BRANÄS är en liten by som ligger strax söder om orten Sysslebäck i Torsby kommun i Värmland. Avståndet från Stockholm är cirka 420 km och resan tar omkring 5 timmar. Från Göteborg är det cirka 390 km och vid gynnsam trafik kan sträckan avklaras på under 5 timmar. Ett alternativ till bilen är att åka tåg till Karlstad och sedan resa norrut till Branäs med buss. Det finns inga kommunikationer med flyg till Branäs.

Backar

Skidområdet i Branäs omfattar 20 liftar och 27 nedfarter. I centrum för skidområdet är Branäsberget. På vissa platser är fallhöjden 415 meter vilket placerar Branäs på plats tio i Sverige vad gäller denna faktor. Liftsystemet är till stora delar anpassat för både stora och små, och i systemet finns också en av Sveriges totalt endast tre gondolliftar.

Pisterna löper ned för båda sidor av Branäsberget. Den norra sidan kallas för just Branäsberget medan den södra, som vetter mot byn och Klarälven kallas för Branäs By. På den norra sidan är skidåkningen mestadels av lätt och mycket lätt karaktär. På den södra sidan finns ett lite mer varierat utbud av nedfarter, men tyngdpunkten är fortfarande på lätta och mycket lätta backar. Storbacken, som är den längsta nedfarten, ligger på den här sidan.

För dem som åker snowboard och/eller vill prova på lite mer actionfyllda aktiviteter i backen finns Pepsi Fun Park och Snowpark vid det södra skidområdet. Här finns både big jump-hopp, boxar och rails i mängder. Ett annat område för de actionsökande är Big Air Bag vid Amundsbacken. Här kan du prova på våghalsiga trick och landa mjukt.

Branäs erbjuder skidskola för alla åldrar. Du kan boka grupplektioner, privatlektioner, familjelektioner och snowboard-instruktion.

Längdskidor


Branäs har ett skidsystem för längdskidor som omfattar totalt 20 km uppdelat på sex slingor (1,25 km elljusspår, 1,5 km, 2,5 km, 5 km, 7,5 km samt 10 km). Alla slingor är relativt flacka. För att få tillträde till längdskidspåren krävs ett spårkort som du betalar en mindre avgift för. Om du har ett liftkort behöver du dock inte betala extra. Alla slingor utgår från spårcentralen som är belägen väster om Ladan (centrum på den norra delen av Branäsberget).

Aktiviteter


Branäs är en lite mindre skiddestination och någon tätort finns inte i närheten. Det gör automatiskt att utbudet av aktiviteter vid sidan av skidåkningen blir lite begränsat. När det gäller äventyr finns möjlighet att boka både skotersafari och hundspann. Båda dessa aktiviteter är barnvänliga.

Boende

Vid Branäsberget finns totalt fyra stycken boendeområden, var och en med sin lite speciella inriktning. Utbudet av boendealternativ består framför allt av stugor och lägenhetshotell.

I Branäs By finns fjällstugor av olika storlekar samt lägenheter. För transporten från boendet till backen och tillbaka erbjuds skjuts med ”Minitåget”. Ett boende i Branäs By är utmärkt för barnfamiljer eftersom Branäsbergets största anläggning för barn ligger här. I närområdet kring Branäs By finns också ett antal privata stugor att hyra.

Ski Lodge är ett lägenhetshotell som passar både barnfamiljer och par. Hotellet håller god standard och här finns både restauranger och barer.

Lite högre upp på berget ligger Branäsbergets stugor. Detta alternativ är utmärkt för alla som vill ha nära till backen. Självhushållning gäller men det finns också en restaurang i backen.

Mat och nöjen

Det finns sammanlagt fem stycken restauranger vid Branäsberget. Två av dem ligger i Branäs By medan tre ligger i backen. Toppstugan, som du når med gondolliften, är en mycket populär restaurang med sitt fina utbud av mat och sin utsikt över omgivningarna. Restaurangerna erbjuder after ski med fullständiga rättigheter, men det ska sägas att utbudet av after ski i Branäs är ganska blygsamt. I Sysslebäck, knappa milen norrut, finns en matbutik.

Plus

  • Snösäkert
  • Gemytligt och avslappnat för hela familjen

Minus

  • Begränsat utbud av liftar och nedfarter
  • Begränsat nöjesutbud

Pistkartor

Pistkartor över Branäs


Redaktionen
Skidorter.se