Skidresa till Kläppen


KLÄPPEN är en traditionell skidort i Sälenfjällen som är en given favorit bland barnfamiljer. Så har det varit sedan verksamheten kom igång i mitten av 1980-talet. Det var familjen Eriksson med Per Eriksson i täten som 1982 grundade Kläppen. I december det året bestod anläggningen av tre liftar och fem pister. Anläggningen har sedan utvecklats och utvidgats genom åren. Idag är Kläppen Ski Resort en fullserviceanläggning med 21 liftar och 37 nedfarter.

KLÄPPEN är känt för sin speciella snö och vädret som nästan alltid är lugnt och stilla. De andra anläggningarna i Sälenfjällen ligger högre och dessutom ligger nedfarterna nästan alltid på norrsidan av fjällen. Kläppen Ski Resort ligger vid ett lägre fjäll och nedfarterna ligger på västsidan.

KLÄPPEN ligger i Malungs kommun i Dalarna, omkring 15 km söder om Sälenfjällen. Bilen är det naturliga alternativet för att komma till Kläppen Ski Resort. Restiden från Stockholm är cirka 5 timmar (400 km). Restiden från Göteborg är cirka 5,5 timmar (450 km). Ett alternativ är att resa till Karlstad alternativt Borlänge med tåg och sedan fortsätta resan med regionalbuss.

Backar

Kläppen är en medelstor skidanläggning om vi tittar på utbudet i Sverige som helhet. Här finns totalt (säsongen 2014/15) 21 liftar och 34 nedfarter. För pisternas svårighetsgrad erbjuder Kläppen en välkomponerad bukett med ett antal pister i alla färger. De gröna pisterna är 17 till antalet, vilket gör att barn, ungdomar och nybörjare har ett stort antal nedfarter att välja mellan. I övrigt finns 9 blå pister, 4 röda pister och 7 svarta pister. Kläppens längsta nedfart är tre km lång.

De svarta pisterna går under fantasieggande och livsföraktande namn som Lostupet och Grottbranten. De mer lättåkta pisterna har i stället mer jordnära namn som exempelvis Rådjursstigen och Skogsmusslingan. På så sätt är det lätt att se om man hamnar rätt eller fel!

Förutom pisterna har Kläppen inte mindre än fyra snöparker och en av dem har faktiskt blivit utsedd till Sveriges bästa i nio år i rad. För snowboard och twintip är Kläppen ett bra val.

På Kläppen kan du delta i skidskolor och kurser av alla de slag. Det finns en mängd inriktningar både för nybörjare och mer erfarna skidåkare, samt för både barn, ungdomar och vuxna. Om du inte har utrustning finns två skishops med ett fullgott uthyrningsutbud.

Kläppen inviger sannolikt det nya skidområdet Kläppen Syd med ytterligare 5 nya nedfarter samt en sittlift under 2022-2023.

Backe i Kläppen. Foto: Karin Nygren
Backe i Kläppen. Foto: Karin Nygren

Längdskidor

Kläppen är ett så kallat Vasaloppscenter. Det betyder bland annat att man måste ha en hög standard på spåren under hela säsongen. Utbudet av längdspår är mycket gott, med sammanlagt sex slingor på mellan 3-14 km. Toppspåret (6,3 km) är det mest populära, naturskönt och lagom kuperat som det är. Sammanlagda längden på spåren är 36km.

Aktiviteter

Kläppen är i allt väsentligt en skiddestination för skidåkning på tvären och på längden. Emellertid saknas inte direkt andra aktiviteter vid sidan av backen/längdspåret. Du kan till exempel åka på skoterturer samt uppleva fart och spänning med hundspann. Dessutom finns massage- och spabehandlingar att boka.

För barnen har Kläppen ett imponerande utbud av aktiviteter i regi av Kläppens två maskotar Trolle och Trolla. Barnen kan till exempel åka på skotersafari, gå på skattjakt och delta i roliga skidtävlingar där alla får vara med.

Boende

Kläppen Ski Resort har sammanlagt nio stugbyar samt en camping. Det finns också privatstugor att hyra i närområdet. Något mer traditionellt hotellboende kan du dock inte erbjudas. För boende på hotell finns ett utbud i Sälenfjällen (bland annat Lindvallen/Högfjället). De flesta stugor ligger på nära avstånd till backen. För vissa av de stugbyar som ligger lite längre bort från backen finns knappliftar att använda.

Mat och nöjen

Kläppen Ski Resort är en skidort med fokus på barnfamiljer. Det gör att utbudet av nöjen på kvällen är betydligt mindre än vad det är i exempelvis Åre och Vemdalen. Du saknar emellertid inte alternativ om du vill gå ut och äta gott och sedan också kunna roa dig efter middagen. Toppstugan är en familjerestaurang med ett brett utbud. Detsamma gäller Karelius kött & deli. Tranan som bytt namn till Tranans Asiatiska är samlingspunkten för både hungriga och afterski-sugna gäster. På Persgården stoltserar man med bergets godaste våfflor och här är oxå chansen att träffa Trolle och Trolla över en våffla stor. På Freds place kan du avnjuta en hamburgare eller varm choklad i solsken. Bageriet erbjuder både fika och klassiska pizzor. Brasseri Karelius hittar du i välkomstcentret, och serverar en tapas-liknande meny med förkärlek för Franska smaker.

Plus

  • ”Sveriges bästa snö”
  • Mycket familjevänligt

Minus

  • Begränsat uteliv
  • Något begränsat utbud av pister för mer erfarna skidåkare

Pistkartor

Pistkartor över Kläppen


Redaktionen
Skidorter.se