Skidresa till Val Gardena


VAL GARDENA är av de mest pittoreska och vackra skidorterna i det gigantiska skidsystemet Dolomiti Superski i norra Italien. Val Gardena är inte den största skidorten i området, men väl kanske den som bjuder på den mest avslappnade atmosfären. Val Gardena är också ett mycket lämpligt resmål för barnfamiljer.

VAL GARDENA är en klassisk vintersportort som har varit populär sedan 1960-talet. Anläggningen står ofta som värd för världscuptävlingar och varje år kommer de bästa störtloppsåkarna för att ta sig an Saslong-pisten.

Val Gardena ligger i dalen med samma namn som ligger i Dolomiterna i nordöstra Italien, nästan på gränsen till Österrike. De närmaste flygplatserna hittar du i Bolzano och Innsbruck (i Österrike). Det går att åka tåg hela vägen från Sverige till Dolomiterna. Du kliver då av i Bolzano och tar transferbuss den sista biten. Att köra egen bil är fullt möjligt då vägarna är bra, men restiden blir givetvis mycket lång.

Backar

I skidområdet Val Gardena finns 83 liftar och sammanlagt 175 km pister (31 stycken). Om man räknar in de ytterligare tre skidorterna Canazei, Arabba och Corvara, som alla ingår i området Sella Ronda (Italiens största skidområde) finns sammanlagt 500 km pist.

Skidområdet betjänas av två liftsystem, ett till väster om byn och ett till öster. I väster är toppen Dantercepies i fokus och i öster utgår många av nedfarterna från Piz Sella och Ciampinoi. I båda områdena är pisterna framför allt röda. De är långa och vindlande och utsikten är helt enorm. De svarta pisterna är utspridda över dalgången.

För lite lättare åkning är området Larciunëi vid Dantercepies fot ett bra val. Här finns många blå backar och även några kortare röda pister. Ett annat område av mer lättåkt karaktär är det som har Col Raiser som utgångspunkt.

För snowboardfantasten bjuder Val Gardena på något alldeles extra och området räknas allmänt som ett av de främsta för snowboard i Italien. Många italienska skidorter prioriterar inte snowboard särskilt, men raka motsatsen gäller för Val Gardena. Det finns fem parker för snowboard (och för twintip) i Val Gardena.

Längdskidor

Val Gardena är en av de bättre skidorterna i Dolomiterna när det gäller längdskidor. Här finns omkring 80 km spår i alla svårighetsgrader. Det finns två spårsystem att välja mellan, nämligen Monte Pana och Seiser Alm. Vid Monte Pana hittar du fem slingor med längder på mellan 2,5-7,5 km. Vid Seiser Alm finns sju slingor med längder på mellan 1,4-12 km.

Aktiviteter

Val Gardena bjuder på en hel del annat än bara skidåkning, men klart är att de flesta aktiviteter har med snö att göra. Kälkåkning är en populär aktivitet för både stora och små, skridskor likaså. I byn finns också en inomhushall med bland annat tennis- och squashbanor. Bowling och biljard är andra aktiviteter i Val Gardena.

Boende

Val Gardena har ett mycket brett utbud av boenden och man kan gott säga att du enkelt kan hitta ett boende oavsett vilken smak du har och vilken budget du reser med. I Val Gardena finns allt från lyxiga, femstjärniga hotell till enklare B&B och vandrarhem. Eftersom Val Gardena fokuserar mycket på barnfamiljer finns många stugor och lägenheter som passar utmärkt för dig som reser med barn och ungdomar.

Mat och nöjen

När det gäller mat och nöjen bjuder Val Gardena på en skön mix av det klassiskt avslappnade italienska kynnet och det lite mer intensiva österrikiska. I byn finns restauranger för alla smaker och ett stort utbud av barer. För afterski gäller ett mer österrikiskt koncept med mycket musik, mycket öl och mycket dans. Saltas Bar och La Bula är två klassiska afterski-ställen att besöka. För nattklubbsbesök kan Dali rekommenderas.

Plus

  • Barnvänligt
  • Skidåkning för alla färdighetsnivåer

Minus

  • Kortare säsong än i andra skidorter i Italien
  • De svarta pisterna är inte så svåra

Pistkartor

Pistkartor över Val Gardena


Redaktionen
Skidorter.se