Skidresa till Cortina


CORTINA D’AMPEZZO är skidorten som bjuder på elegans, många mil av utsökt skidåkning och ett nöjesliv som få andra skidorter i världen kan ståta med. Traditionen är lång. De första liftarna byggdes på 1940-talet och orten har varit värd för otaliga tävlingar av dignitet genom åren. Till exempel arrangerades Vinter-OS 1956 i Cortina.

CORTINA D’AMPEZZO är en stor skidort i sig med sina 43 liftar och över 140 km pist. I nästan direkt anslutning till Cortina finns också 11 ytterligare skidorter. Området går under namnet Dolomiti Superski och omfattar totalt 1200 km pist och långt över 600 liftar.

Cortina d’Ampezzo ligger i regionen Veneto i nordöstra Italien. Byn ligger i dalgången Valle del Boite i Dolomiterna och omges av berg i alla väderstreck. Den högsta toppen i området är Tofana di Mezzo, som mäter 3244 meter. För att komma till Cortina d’Ampezzo är flyget det avgjort bästa alternativet och destinationen är Venedig (Marco Polo). Från Venedig till Cortina är det cirka 150 km och restiden med transferbuss är omkring 2 timmar.

Backar

Anläggningarna vid Cortina består av 42 liftar och pistlängden är 140 km (74 pister). Liftarna och pisterna är utspridda över ett ganska stort område och det finns två liftsystem, ett till öster och ett till väster om byn. Från Cortina går det också ganska enkelt att ta sig till närliggande Val Gardena som erbjuder ytterligare 83 liftar och 175 km pist.

Oavsett vilken lift du använder för att ta dig upp på berget kan du räkna med att hitta ett varierat utbud av pister. Generellt är dock skidåkningen lite lättare vid topparna Piza Sud och Cinque Torri (liftsystemet till väster). De svarta pisterna hittar du framför allt vid Ra Valles och Misurina.

Skidområdet Faloria omfattar 24 nedfarter med en stor variation. Alla pister har en mycket vacker utsikt över dalen, inte minst eftersom flera av dem startar på över 2800 meters höjd. Här finns också ett område som är perfekt för barn och nybörjare (Mietres). Även skidområdet Tofana-Socrepes är utmärkt för barn och nybörjare. Här finns emellertid också ett par mycket krävande nedfarter.

Cortina Snowpark är namnet på den största parken i Cortina. Den ligger i området Tofana-Socrepes och är cirka 500 meter lång. Här finns flera läckra slingor för både nybörjare och mer avancerade åkare.

Skidskolor för både gammal som ung och för såväl nybörjare som mer erfarna åkare finns på flera ställen i Cortina. Uppläggen är många och det är bara att välja och vraka i utbudet. Skidskolorna utgår i regel från Mietres.

Längdskidor

Cortina har sammanlagt strax över 70 km spår för längdskidåkning. Det höga läget (1220 meter över havet) gör att skidanläggningarna är snösäkra och att säsongen därför blir lång. De flesta av spåren hittar du i Ampezzano Dolimites Nature Resort, som är ett landskap med en smått förbluffande vacker natur. Om du verkligen vill sträcka ut finns en slinga på 27 km (Cortina – Dobbiaco) att prova på. På skidarenan Fiames Sport Nordic Center finns också ett elljusspår som mäter 2 km.

Aktiviteter

Cortina är inte bara skidåkning. Byn erbjuder många aktiviteter utanför backen. Här finns till exempel ett stort antal spaanläggningar av god klass och för dig som vill ta ledigt från backen en dag för att skämma bort dig med behandlingar för kropp och själ finns ingen bättre skidort än Cortina d’Ampezzo. Kulturella sevärdheter finns också, bland annat tre museer och ett planetarium.

För barnen finns kanske inte så många aktiviteter vid sidan av backen, men om du bor på något av ortens alla hotell finns ofta ett bra utbud av roliga och spännande saker att göra.

Boende

Cortina är traditionellt sett en lite mer exklusiv skidort och det innebär att orten har förhållandevis många hotell av lite lyxigare snitt. Femstjärniga hotell i Cortina är verkligen lyxiga. Dock finns också lägenhetshotell, stugbyar och privatstugor att boka. Priserna behöver inte vara så avskräckande, bara du bokar i god tid.

Mat och nöjen

Cortina är nummer ett i Dolomiterna när det gäller mat och nöjen. Denna klassiska skidort bjuder på allt i mat- och nöjesväg. Restaurangerna serverar både typisk italiensk mat och internationella rätter. Afterski-ställena kan räknas i ett 20-tal bara i byn och fler finns i backen. För nattklubbsbesök kan Janbo, Cristallino och Bilbo rekommenderas och på dessa nöjesställen råder partystämning långt in på småtimmarna. Även shoppingen är utmärkt i Cortina. Som en lite mer lyxig skidort har Cortina ett lite extra lyxigt shoppingutbud med en stor mängd märkesbutiker samt juvelerare och pälsbutiker.

Plus

  • Cortina är en del av världens största skidområde
  • Snösäkert och lång säsong

Minus

  • Liftsystemet är inte sammankopplat
  • Något begränsat utbud av svarta pister

Pistkartor

Pistkartor över Cortina


Redaktionen
Skidorter.se