Skidresa till Cervinia


BREUIL-CERVINIA VALTOURNENCHE ZERMATT är namnet på en mycket stor sammanhängande skiddestination i norra Italien/sydvästra Schweiz. I skidområdet finns totalt tre skidområden som omfattar över 200 km preparerad pist. Namnet Cervinia kommer från det italienska namnet för Matterhorn (Cervino).

Skidtraditionen i Cervinia är mycket lång. Djärva skidåkare har försökt tampas med bergen i över 200 år och den första liften byggdes redan 1936. Genom decennierna har Cervinia sedan varit ett givet val för alla som söker snösäkra pister i en helt fantastisk miljö.

CERVINIA ligger i Aostadalen vid Alpernas fot längst upp i nordvästra Italien. Omgivningarna är storslagna med de mäktiga fjällen Matterhorn och Monte Rosa i närheten. Det är Monte Rosa som är den topp som de flesta liftar och pister går på.

För att komma till Cervinia är det flyg som gäller. Avståndet från Sverige är nämligen alltför stort för att avverka med egen bil. Tågtransfer är möjlig, men även detta alternativ tar lång tid. Antalet flygplatser i närheten av Aostadalen är många och Genève, Turin Caselle och Milan Malpensa är bara några av alternativen. Det går transferbussar från alla dessa flygplatser till Breuil-Cervinia.

Backar

Breuil-Cervinia Valtournenche Zermatt omfattar tre skidområden, nämligen just Breuil-Cervinia, Valtournenche och Zermatt. Skidområdet vid toppen Zermatt ligger på den schweiziska sidan av fjällmassivet, men går enkelt att nå via liftsystemet. Totalt finns 350 km preparerade pister under säsong och nedfarterna är 93 till antalet.

Skidåkningen kan överlag klassas som medel. I Breuil-Cervinia och Valtournenche finns mängder av långa röda pister och ett ganska stort antal lättåkta nedfarter. Zermatt är ett skidområde med lite mer krävande åkning.

Av den totala pistlängden är 70 km blå pist, 208 km röd pist och 56 km svart pist. De röda pisterna är långa, breda och vindlande. Några av nedfarterna mäter faktiskt upp emot 20 km och har en fallhöjd på upp emot 2000 meter.

IndianPark är namnet på den största parken i Breuil-Cervinia. Området mäter 400 meter på längden och 100 meter på bredden. Här finns något för alla smaker inom både freestyle och snowboard. Cervinia Cool Park är en park för de lite mindre samt för nybörjare.

För skidskolor finns ett mycket stort utbud. Lite intressant är att den första skidskolan i området startade redan 1936. Traditionen av att undervisa och instruera är alltså mycket lång. Gammal som ung kan delta i skidskolan och det finns gruppinstruktioner för alla färdighetsnivåer.

Längdskidor

Cervinia har ett begränsat utbud av spår för längdskidåkning, men här finns i gengäld den fördelen att spåren tack vare den höga höjden (2050 meter) är snötäckta året om. Det finns en slinga på 3 km precis vid byn Cervino och ett par ytterligare slingor i Valtournenche.

Aktiviteter

Nästan alla aktiviteter i Cervinia handlar om äventyr på snön. Utbudet är stort och du kan välja mellan både mer actionbetonade äventyr och lugnare diton. Paraglide, kiteskiing (ungefär som windsurfing, fast på skidor), gokart på is, skridskoåkning, isklättring/bergsklättring, guidade turer i isgrottor och snöskoterturer är bara några av aktiviteterna du kan prova på i Cervinia.

Boende

Boenden finns både i Cervinia och i grannbyn Valtournenche. De flesta av hotellen ligger i Cervinia och det största antalet är belägna på ett bekvämt avstånd från byns bilfria centrum. Oavsett var du bor i Cervinia har du nära till liftsystemet. Förutom hotell finns ett stort utbud av alpstugor och lägenheter att hyra. Cervinia är en familjevänlig skidort och det märks i utbudet av boenden.

Mat och nöjen

De som upptäcker Cervinia brukar återkomma, år efter år, och det som brukar framhållas (förutom den utmärkta skidåkningen) är byns charm. Cervinia är en ganska lugn by med en härligt avslappnad atmosfär. Det betyder dock inte att byn inte kan bjuda på ett utmärkt nöjesliv. I centrum finns många bättre uteställen för både afterski och dans in på småtimmarna. När det gäller restauranger finns ett mycket stort utbud både i byn och i backen. En klassiker är Baita Cretaz som ligger långt uppe på berget och dit du blir skjutsad med skoter.

Plus

  • Familjevänligt
  • Lång säsong tack vare den höga höjden

Minus

  • Något besvärligt att komma till Cervinia från Sverige
  • Få aktiviteter förutom skidåkning och andra aktiviteter på snö

Pistkartor

Pistkartor över Cervinia


Redaktionen
Skidorter.se