Skidresa till Stöten


Stöten är den nordligaste belägna skidanläggningen i Sälenfjällen. Den ligger omkring 35 km nordväst om Sälen by, precis på gränsen till Norge. Idag är Stöten en fullserviceanläggning som bjuder på en varierad skidåkning på både längden och på tvären för besökare i alla åldrar.

Det är fjället Granfjällsstöten som har gett namn till skidorten. Från början var området framför allt ett besöksmål för dem som hade tröttnat på det befintliga utbudet av skidåkning vid Sälenfjällens andra anläggningar och ville ha lite större utmaningar. Det var i slutet av 1980-talet som området byggdes ut till att bli en komplett anläggning.

STÖTENS läge gör att bilen blir det naturliga alternativet. Avståndet från Stockholm är omkring 450 km (räkna med 5-6 timmars restid) och från Göteborg är avståndet 496 km (räkna med bortåt 6 timmars körtid). Det går utmärkt att åka buss till Stöten, detta eftersom Stöten trafikeras både av regional busstrafik (Dalatrafik) och Fjällexpressen. Med SJ kan du boka en resa med tåg + buss hela vägen till Stöten. Byte från tåg till regionalbuss sker i Mora.

Backar

Stötens pistområde omfattar totalt 32 stycken backar och omfattar 35 km pist. Det är 18 liftar som betjänar systemet. Den högsta fallhöjden är 370 meter. Pistsystemet i Stöten gjordes om inför säsongen 2014/15 och det finns numera ett helt nytt skidområde med framför allt gröna backar i den västra delen av anläggningen.

Pistsystemet är uppdelat i ett område med mestadels gröna backar, ett område med gröna och blå backar, ett område med en bred blandning (blått/grönt/rött/svart) och ett område med svarta backar. Längst till väster (ovanför Soltorget) är skidåkningen lätt och det är här som välkända Mormors störtlopp (2600 m grön pist) ligger. Ju längre österut man kommer, desto tuffare blir pisterna och de som vill utmana sig själva väljer någon av pisterna Näcken, Parallellen eller Älvan.

Barnområden finns det flera av i Stöten. Egentligen kan man säga att hela den västra delen av anläggningen är ett enda stort barnområde. Lite mer actionfylld skid- och snowboardåkning kan Stöten bjuda på i sin funpark som ligger bredvid huvudbacken World Cup-backen. Här finns hopp, boxar och rails för alla, stora som små. Det finns två linjer i parken, en som är av lite mer lättåkt karaktär och en som har några rejäla utmaningar. Stöten kan också ståta med en skicross-backe som passar hela familjen.

Skidskola finns självklart i Stöten. Det finns kurser och gruppinstruktioner för alla åldrar (från 3 år) och naturligtvis finns lärare tillgängliga för privatlektioner.

Längdskidor

Stöten satsar inte bara på utförsåkning. Kring anläggningarna finns totalt sju slingor varav två går på fjälltoppen. Slingorna går under namnen Lysrundan (elljusspår på 3 km), Pipsvängen (4 km), Träningsspåret (5 km), Slingersvansen (7 km), Comborundan (8,5 km), Toppspåret (3 km på fjället) samt Östra Granfjällsturen (16 km på fjället). Det är en lätt sak att komma ut på slingorna i dalen, detta eftersom det finns inte mindre än fyra spårcentraler. Vid spårcentralerna Ranchen och Lyanområdet finns vallningsbodar.

Aktiviteter

Stöten har en upplevelseanläggning, Vattufjäll, som erbjuder aktiviteter för såväl stora som små. Här finns bland annat ett äventyrsbad, ett spa, en bowlinghall, ett gym och en bar. Den sportintresserade gör klokt i att göra ett besök i Tyrolerladan och nöjescentret GameZone. Här kan man aktivera sig med bordtennis, biljard, air hockey, innebandy och mycket annat. Sport från hela världen visas på storbilds-TV.

Barnen roar sig kungligt med maskoten Vargy i Vargys Värld. Med ett medlemskap i Vargklubben får barnen ta del av en mängd aktiviteter, såsom bland annat skattjakter, biovisning, skid- och pulkatävlingar, lekaktiviteter i Vargklubbslyan och afterski.

Boende


I Stöten finns fem stycken områden med boenden, nämligen Stötentorget, Skidtorget, Soltorgsbyarna, Ranchenområdet och Kronoparken.

Vid Stötentorget finns både stugor, lägenheter och även ett hotell (Best Western Stöten Ski Hotel). Här finns också ett utmärkt utbud av service. Skidtorget är ett område med framför allt stugor. Detsamma gäller Soltorgsbyarna, Ranchenområdet och Kronoparken. I de två sistnämnda boendeområdena hittar du också lite större stugor.

Mat och nöjen

Stöten har ett förhållandevis stort utbud av mat- och nöjesställen. Antalet restauranger och barer kan räknas i ett tiotal och det finns även ett par caféer. Det främsta utestället för nattklubbsbesök är Brasseriet

Plus

  • Perfekt för barnfamiljen
  • Några tuffa svarta pister för den våghalsige

Minus

  • Begränsat med blå och röda pister
  • Begränsat nöjesliv för festsugna

Pistkartor

Pistkartor över Stöten


Redaktionen
Skidorter.se