Skidresa till Lindvallen


LINDVALLEN är en klassisk skiddestination som har ett tydligt fokus på barn och barnfamiljer. Bland annat har Lindvallen inte bara Sveriges, utan hela Europas, största område med liftar och backar för de minsta. Lindvallen har också ett eget nöjescentrum, Experium, med äventyrsbad, bowling och mycket mer.

Den första skidbacken i Lindvallen anlades 1967 och den första stugbyn stod klar 1970. Sedan dess har Lindvallen vuxit för varje år och anläggningen är idag den klart största i Sälenfjällen.

Namnet LINDVALLEN kommer från en gammal fäbod med samma namn, med anor från 1500-talet. Namnet fördes vidare med det första hotellet vid fjället och sedan har hela destinationen fått samma namn.

Skidorten LINDVALLEN är en del av destinationen Sälenfjällen, där också Kläppen, Tandådalen-Hundfjället och Stöten ingår. Från Stockholm är avståndet cirka 410 km och om du åker bil tar resan omkring 5 timmar. Avståndet från Göteborg är cirka 460 km och resan tar mellan 5-6 timmar.

Om du inte har egen bil eller av någon anledning vill resa på annat sätt kan du resa med tåg till Mora, som ligger cirka 90 km söder om Sälen, och sedan resa den sista biten med buss. Karlstad kan också vara ett alternativ, detta om du reser från de södra delarna av Sverige. Tidigare gick järnvägen ända fram till Sälen, men så är inte längre fallet

Backar

Lindvallen är den överlägset största skidorten i Sälenfjällen med sina 36 liftar och 46 nedfarter. Tillsammans med anläggningen Högfjället, som ligger precis i anslutning till Lindvallen, har du totalt 48 liftar och 56 nedfarter att utnyttja. Den totala pistlängden är omkring 40 km och blandningen av svårighetsgrader gör att Lindvallen passar utmärkt för både nybörjare, glada motionärer och mer skickliga utförsåkare. Lindvallen/Högfjället har 31 gröna, 9 blå, 12 röda och 4 svarta pister.

Barnområdet i Lindvallen är det största i hela Europa och det säger självklart inte så lite. Vid Snötorget/Kråkanberget finns till exempel inte mindre än 10 knappliftar och flera rullband. Med värmestugor, restauranger som serverar barnens favoriter och lekplatser är detta område ett paradis för barnen.

Lindvallen har en mycket omfattande skidskoleverksamhet. Förmodligen är den störst i Sverige och varje år är det över 30 000 besökare som deltar i någon organiserad träning. Det finns skidskolor för alla åldrar och för alla färdighetsnivåer. Självklart kan du hyra skidor och annan utrustning. Det finns totalt fyra uthyrningsbodar i Lindvallen/Högfjället.

Längdskidor


Spårcentralen för Lindvallens längdskidspår utgår från ICA-butiken vid Snötorget i Lindvallen by. Det finns fyra slingor totalt (2, 3, 5 samt 6,2 km) och de två kortaste är elljusspår. Om du vill ta längre turer finns transitspår till de andra spårsystemen i området. Att notera är att spåren är av det mer kuperade slaget.

Aktiviteter

Vid sidan av skidåkning bjuder Lindvallen på två äventyrsområden för barnen. De går under namnen Valletorget (här får barnen träffa Skistars populära maskot Valle) och Snögubbedalen. I närområdet finns också möjlighet att åka hundspann, åka på snöskotersafari med mera.

Inomhusaktiviteter finns främst i nöjescentret Experium. Här finns något för både stora och små. Äventyrsbadet med bland annat surfing inomhus är mycket populärt. Detsamma gäller spa-avdelningen som är en av de största i fjällvärden. Experium kan också ståta med en spelhall, en 3D-biograf, en bowlinghall samt ett antal restauranger och barer

Boende


Boendet i Lindvallen är framför allt inriktat mot barnfamiljer. Det finns ett 30-tal stugbyar och andra boenden i området, och du väljer själv om du vill bo nära service eller nära backen, eller både och! Vill du kunna hinna åka så mycket skidor som möjligt väljer du med fördel ett boende med ski in/ski out.

Lindvallen är en slags ”by i byn” i Sälenfjällen med service både vad gäller livsmedel, drivmedel och shopping. Om du har större behov av service ligger tätorten Sälen bara någon kilometer österut.

Mat och nöjen

I Lindvallen finns ett större antal restauranger och barer. De är koncentrerade till de fyra torg som bygger upp området (Söderåstorget, Snötorget, Gustavtorget samt Sälfjällstorget). Dessutom håller några av hotellen öppet för lunch- och middagsgäster. Nöjeslivet är framför allt fokuserat till Snötorget och Experium samt till Högfjällshotellet vid Högfjället. ”Högis” har varit en given träffpunkt i Sälenfjällen ända sedan 1937.

Du saknar inte alternativ om du vill gå ut och roa dig på kvällen och givetvis erbjuder varje café och restaurang med självaktning after ski i någon form. Lodgebaren på nöjescentret Experium erbjuder en utmärkt after ski med liveband. En annan favorit för after-ski är Wärdshuset i Lindvallen.

Plus

  • Oslagbart för barn
  • Varierat pistutbud för alla smaker

Minus

  • Förhållandevis dyra liftkort
  • Relativt kort säsong

Pistkartor

Pistkartor över Sälenområdet


Redaktionen
Skidorter.se