Skidresa till Sölden


SÖLDEN är skidorten som har öppet nästan året om. Säsongen startar i full fart i början av oktober med en traditionsenlig världscuptävling och fortsätter långt in på våren. Att säsongen är så lång beror på att Sölden ligger vid två glaciärer på en mycket hög höjd. Faktum är att det finns tre toppar på över 3000 meter i skidområdet och alla tre är öppna för skidåkning.

Staden Sölden (cirka 4000 invånare) är helt och hållet uppbyggd kring skidturismen. Här bor du precis vid backen och har ett mycket omfattande nöjes- och uteliv att ta del av. After skin i Sölden är verkligen något extra.

Sölden ligger i regionen Obergurgl/Hochgurgl i Tyrolen i Österrike. Närmaste större stad är Innsbruck och det är även här den närmaste flygplatsen ligger. Transfern från/till flygplatsen tar ungefär en timme och en kvart. Att resa till Sölden med egen bil, buss eller tåg är fullt görligt, men restiden blir förmodligen obekvämt lång (upp emot 20 timmar från Stockholm).

Backar

Söldens skidområde täcker en yta på 432 hektar och den totala pistlängden är 145,5 km. Det är 33 liftar och gondolliftar som betjänar skidområdet. 69,5 km av pistlängden är blå pist (17 stycken), 44,9 km är röda pist (18 stycken) och 29,2 km är svarta pist (8 stycken). Den längsta turen går från Schwarze Schneide längst upp på Rettenbach-glaciären ner till Gaislachkogls fot. Fallhöjden är närmare 2000 meter.

Det finns i huvudsak två ingångar till skidsystemet från boendena i dalen, nämligen Giggijoch längst i öster och Gaislachkogl i väster. De båda glaciärerna har separata ingångar som är öppna även om de två liftsystemen i dalen inte är det. Skidåkningen är varierad i hela skidområdet, såväl på glaciärerna som vid topparna Gaislachkogl och Giggijoch.

En specialitet för den som vill ha en utmaning utöver det vanliga är att avverka ”BIG3”, det vill säga alla de tre toppar i skidområdet som mäter över 3000 meter (Gaislachkogl på 3048 m, Tiefenbachkogl på 3250 m och Schwarze Schneide på 3340 m). Helst ska man också göra det en och samma dag! Om du avverkar BIG3 har du åkt 50 km med en total fallhöjd på 10 000 meter.

Snowpark Sölden är namnet på den främsta parken i Sölden. Den ligger på Giggijoch och täcker en yta på 6 hektar. Här finns allt för dig som vill utmana dina färdigheter på snowboard och twintip.

Skidskolor i Sölden finns det gott om och det spelar ingen roll hur gammal du är eller hur mycket erfarenhet du har.

Längskidor

Spårsystemet för längdskidåkning i Sölden är ganska blygsamt just i anslutning till backarna (16 km), men i Ötztal-dalen som helhet finns över 200 km preparerade spår. Längenfeld är det område som har det största antalet slingor för längdskidåkning.

Aktiviteter

Sölden bjuder på bra mycket mer än bara skidåkning i världsklass. Här finns till exempel två äventyrsbad, varav ett ligger delvis utomhus. Det finns också ett stort utbud av sportaktiviteter att ägna sig åt. Det ska också sägas att shoppingen är alldeles utmärkt. I Sölden med omnejd finns en bra bit över 100 butiker som säljer bland annat märkeskläder och smycken.

Om du inte riktigt vill släppa snön och isen kan du aktivera dig med bland annat vandringar på fjället, kälkåkning, skridskor, curling och även paragliding. Sistnämnda är en upplevelse för livet.

Boende

Sölden står som värd för över två miljoner gästnätter varje år och boendealternativen är många. De flesta boenden ligger i dalen nedanför topparna och här hittar du både lyxigare hotell, hotell med budgetpriser, vandrarhem, stugor och traditionella gästehaus. Det är normalt inte särskilt långt från boendena till backen, men få boenden har ett tydligt fokus på ski in/ski out.

Mat och nöjen

Det finns ett 30-tal restauranger och stugor på fjället och ungefär lika många nere i dalen. De flesta av dem serverar mat under hela dagen och erbjuder fartfylld after ski. Ett givet val för after ski är Schirmar, som bjuder på klassiska österrikiska festligheter. Giggi Tenne är ett annat klassiskt after ski-ställe. För nattklubbar är huvudgatan i Sölden platsen att bege sig. Fire & Ice och Mogul är några av de bästa nattklubbarna i byn.

Plus

  • Snögaranti och lång säsong
  • Mycket långa pister

Minus

  • Hektiskt nöjesliv på vissa ställen
  • Dyra liftkort för barn

Pistkartor

Pistkartor över Sölden


Redaktionen
Skidorter.se