Skidresa till Val Thorens


VAL THORENS, som fick sin första lift redan 1946, räknas som huvudorten i det sammanhållna skidsystemet Les Trois Vallées där ett flertal av de mest berömda franska skiddestinationerna (bland annat Courchevel och Méribel) ingår. Les Trois Vallées är franska för ”de tre dalarna” och skidområdet omfattar just berg och toppar vid tre dalar.

VAL THORENS är snösäkert så det förslår. Själva orten ligger nämligen på 2000 meter. Dessutom finns inte mindre än sex glaciärer i området. Systemet omfattar totalt 175 liftar och 600 km pister, vilket gör det till ett av de absolut största i Europa.

Val Thorens ligger i regionen Rhône-Alpes i den franska delen av Alperna. Det smidigaste sättet att ta sig till Val Thorens är via flyg och det till Genève i Schweiz. Det är omkring 150 km från flygplatsen till byn Val Thorens och du får räkna med en restid på över tre timmar. Att resa till Val Thorens med tåg är också en möjlighet. Smidigast är då att först resa till Paris och sedan ta snabbtåget TGV till Moûtiers. Från Moûtiers är det bara cirka 40 km till Val Thorens.

Backar

Med 600 km pist finns självklart något för alla i området Les Trois Vallées. I själva skidsystemet Val Thorens finns 30 liftar och omkring 140 km pist. 24 av pisterna är blå, 26 är röda och 6 är svarta. Den längsta pisten mäter 12 km och har en fallhöjd på 915 meter.

Oavsett vilken lift du tar upp på berget hittar du ett brett utbud av pister och det blir som ett smörgåsbord varje gång du ska ge dig ut för branten. Många av pisterna är långa och vindlande för långa och sköna åk. För lite större utmaningar finns puderåkning av absolut toppklass på glaciärerna Peclet och Chavière samt rejäla branter ner för Cîme de Caron.

För nybörjare finns sedan 2009 ett område på över 40 hektar med lättåkta banor och liftar, inklusive ett antal rullbandsliftar under tak.

I Val Thorens finns två parker och en boardercross-bana på 800 meter. I hela Les Trois Vallées-systemet finns ytterligare tre parker. Den största parken i Val Thorens har mängder av hopp, rails och pucklar samt en BigAir-bag. ”Expert”-delen av parken är en av de främsta i Europa och många av de bästa åkarna i världen kommer ofta hit.

Vad gäller skidskolor är Val Thorens i en klass för sig. Här kan alla (ja, till och med knattar från 2 år) delta i skidskolor.

Längskidor

Utbudet av längdskidåkning i Val Thorens är inte särskilt omfattande. Här finns faktiskt bara 5 km preparerade spår. I gengäld är spåren preparerade mellan oktober-maj, vilket gör säsongen mycket lång.

Aktiviteter

Val Thorens har en rad spännande och roliga aktiviteter för hela familjen. Pulka/bob-banan Le Toboggan är en given aktivitet för barnen. Med över 700 höjdmeter pirrar det ganska rejält i magen! Barn och ungdomar kan också roa sig i byns idrottscenter där det bland annat finns en inlinesbana och klätterväggar. För vuxna som vill skämma bort sig själva kan särskilt nämnas det stora utbudet av lyxigare spaanläggningar. För vuxna som vill uppleva action finns möjlighet att köra fyrhjuling på ortens racingbana.

Boende

De flesta boenden i Val Thorens ligger mycket nära backen. Det är sällan mer än ett par meter till närmaste lift och de flesta boenden har ski in/ski out. Hotell, pensionat, lägenhetshotell, storstugor – i Val Thorens finns det mesta.

Mat och nöjen

Val Thorens är en mycket koncentrerad by där det är nära till alla restauranger, barer och nöjesställen. Det råder en härlig puls i byn och det finns nöjen för alla smaker. Totalt finns en bra bit över 100 restauranger och barer att besöka. I tillägg finns ett antal utmärkta nattklubbar. La Folie Douce är ett givet val om du är ute efter mer festbetonade eftermiddagar och kvällar. After-skin på La Folie Douce är världsberömd. Malaysia är ett annat uteställe av rang.

Plus

  • Oöverträffad skidåkning för alla stilar
  • Snösäkert och vackert

Minus

  • Dyra liftkort
  • Byns karaktär är ganska intetsägande

Pistkartor

Pistkartor över Val thorens


Redaktionen
Skidorter.se