Skidresa till Val D´isére


VAL D'ISÈRE är en av de mest klassiska skidorterna i den franska delen av Alperna. Orten är också en av de absolut största om man tittar på antalet pistkilometer. Lägger vi till systersystemet Tignes blir utbudet av liftar och pister alldeles enormt. Skidåkningen är varierad och här finns allt från nybörjarbackar till vidsträckta områden med riktigt tuff och adrenalinstinn offpist.

VAL D'ISÈRE har varit en känd skidort sedan mitten av 1900-talet. Till skillnad från många andra större skidorter har orten även en gammal historia. Det var kelterna som var de första att starta en bosättning i området och under medeltiden var orten ett centrum i den historiska regionen Savojen.

Val d'Isère ligger i de franska Alperna i regionen Rhône-Alpes. Den närmaste större staden är Chambéry och den närmaste större flygplatsen är flygplatsen i Genève. Det är klart smidigast att flyga till Genève och sedan ta en transferbuss de cirka 16 milen till Val d’Isère, men självklart går det också att åka både tåg och använda egen bil. Körtiden med egen bil blir cirka 20 timmar från Stockholm. Tågresan tar omkring 30 timmar från huvudstaden.

Backar

I skidsystemet Val d’Isère finns 150 pistkilometer. I närbelägna Tignes finns ytterligare 150 km. Hela skidområdet, som är sammanlänkat, går under benämningen Espace Killy, efter den legendariske franske utförsåkaren Jean-Claude Killy som under 1960-talet gjorde rent hus med konkurrenterna i världscuploppen. I hela området Espace Killy finns 300 km pist (158 pister) och 94 liftar. Av det totala antalet liftar är 23 gröna, 67 blå, 40 röda och 28 svarta.

Skidområdet Val d’Isère omfattar fyra liftsystem, nämligen Bellevarde, Solaise, Fornet och Pissaillas. Bellevarde är det absolut största systemet och här finns också den mest varierade skidåkningen med pister i alla färger. Systemet Solaise har ungefär samma variation, medan de lite mindre liftsystemen Fornet och Pissaillas främst har pister av lite mer lättåkt karaktär.

Nybörjare och barn har flera områden att utforska. Om du provar på utförsåkning för första gången, eller har barn som vill börja åka, kan du bege dig till något av områdena Verte, Bellevarde eller Madeleine in the Solaise.

Det finns tre parker i Val d’Isère. En är avsedd för lite skickligare åkare och har en mängd hopp, rails och bord. En annan är mer inriktad mot barn. Här finns i huvudsak samma sorts utrustning och hopp som i ”expertparken”, men allt är i mindre skala. Sedan finns också en boardercross-bana som är nyligen omgjord i grunden för att ge största möjliga underhållning och action.

Skidskolor finns det ett överflöd av i Val d’Isère och alla är välkomna. Du kan boka privatlektioner (även för offpist och parkåkning), delta i längre kurser eller hoppa in i gruppträningspass – valet är ditt. Givetvis finns nybörjarkurser både för barn och vuxna.

Längdskidor

Val d’Isère har ett ganska skapligt utbud av spår för längdskidor. Spårsystemet, sett till alla slingor i hela dalen, mäter totalt 64 km. I anslutning till byn Val d’Isère finns 21 km spår. Slingorna mäter mellan 1-5 km och är i huvudsak ganska lättåkta.

Aktiviteter

Det finns mängder av saker att göra i Val d’Isère förutom att åka skidor på tvären och på längden. Här finns till exempel ett större vattenland, flera spaanläggningar, sporthallar, en bowlinghall, ett gym, golfsimulatorer, tennisbanor och squashbanor. På huvudgatan i Val d’Isère finns också ett stort shoppingutbud att ta del av.

Boende

I Val d’Isère och även i Tignes finns ett mycket brett utbud av boenden. Du hittar allt från femstjärniga lyxhotell till enklare bed & breakfasts, pensionat och vandrarhem. Det är enkelt att anpassa boendevalet efter plånboken och om du vill bo billigt går det alldeles utmärkt att göra det.

Mat och nöjen

Val d’Isère är en skiddestination för dem som tycker om att äta och dricka gott, och restaurang- och barutbudet är makalöst stort och varierat. Det sägs att det finns över 150 matställen/barer i Val d’Isère och Tignes, och det är nog säkert helt korrekt. De mer exklusiva restaurangerna ligger nere i dalen och här kan du prova på smaker från hela världen. För after ski finns många bra barer och pubar i backen och även på huvudgatan i Val d’Isère. Generellt ska sägas att nöjeslivet är bra mycket mer intensivt i Val d’Isère än i Tignes, så prioriterar du lugn och ro är sistnämnda det bättre alternativet.

Plus

  • Bra för nybörjare och barn
  • Ett stort nöjesutbud

Minus

  • Dyra skipass
  • Lite besvärligt att ta sig hit

Pistkartor

Pistkartor över Val D´iésere


Redaktionen
Skidorter.se