Skidresa till Chamonix


CHAMONIX ligger precis vid foten av mäktiga Mont Blanc och bara det är imponerande. Ännu mer imponerande är det stora antalet liftar och pister. Det finns totalt fyra skidsystem att utforska i Chamonixdalen och vart och ett har sin alldeles egna specialitet. Den totala pistlängden mäter 410 km och det är sammanlagt 124 liftar som betjänar anläggningarna.

CHAMONIX är en av de mest klassiska skidorterna inte bara i Europa, utan i hela världen. Till exempel var det här som det första Vinter-OS gick av stapeln (1924). Chamonix är även ett mycket populärt resmål sommartid och intressant är att staden faktiskt har fler besökare sommartid än under skidsäsongen.

Chamonix ligger i regionen Rhône-Alpes i sydöstra Frankrike, alldeles vid foten av Mont Blanc. Chamonix har ingen egen flygplats för reguljärtrafik och charter utan flyget landar för det mesta i Genève cirka 80 km åt nordväst. Det finns ett mycket väl utbyggt nät av transferbussar mellan städerna. Att resa med egen bil till Chamonix kan inte rekommenderas. Till exempel är avståndet från Stockholm hela 2050 km.

Backar

410 km och 124 liftar – det är så stort skidområdet Chamonix-Mont Blanc är. Anläggningarna sträcker sig utmed hela Chamonixdalen och det går liftar upp till höjder på 3800 meter.

Skidområdet Les Grands Montets är något alldeles extra för den mer skickliga utförsåkaren. Här finns ett antal svarta och röda pister med mycket stora fallhöjder. För vissa pister är fallhöjden ner till Argentière hela 2000 meter. I skidområdet Les Grands Montets hittar du också offpist-området Pas de Chèvre och puckelpisten La Herse. Les Grands Montets har totalt 17 pister (28 km) varav 5 är blå, 4 är röda och 6 är svarta. I området finns också en park.

Brévent – Flégère är ett lite snällare och lite mer varierat skidområde som erbjuder något för alla. Här finns 32 pister (56 km) varav 1 är grön, 13 är blå, 7 är röda och 7 är svarta. Även här finns en park.

Balme – Vallorcine är ett skidområde med mestadels mer lättåkta pister i en härlig miljö med utsikt över hela Chamonixdalen. Pistlängden är 29 km (19 pister). 11 av pisterna är blå och 8 är röda. Även i Balme – Vallorcine finns en park.

Les Houches är ett skidområde som ligger precis vid foten av Mont Blanc. Här går pisterna i en vacker skogsmiljö och åkningen är varierad. Les Houches omfattar 22 pister (55 km), varav 2 är gröna, 6 är blå, 12 är röda och 2 är svarta.

I övrigt finns också några stycken mindre områden specifika för barn och nybörjare (Les Planards samt La Vormaine för att nämna två av dem). Vid dessa områden finns ett stort utbud av skidskolor som främst riktar sig till nybörjare.

Längdskidor

Chamonix har två områden för längdskidåkning. Det ena är beläget vid Chamonix-Les Bois och det andra ligger vid Argentière-glaciären. Båda områden omfattar en handfull slingor som mäter mellan 1,5-11,2 km. För att använda spåren behöver du betala en mindre avgift.

Aktiviteter

Chamonix är verkligen ett mecka för allt friluftsliv. Om du vill ta ledigt från backen en dag kan du prova på paragliding utför berget, testa isklättring eller gå på tur. När våren börjar komma finns möjligheter att prova på flottfärder och canyoning. Om du vill maximera upplevelserna kan du under april månad kombinera en halvdag i backen med en sommaraktivitet.

I övrigt bjuder Chamonix på en hel del inomhusaktiviteter i stadens sporthall/nöjescenter. Här finns till exempel ett äventyrsbad och en spaanläggning.

Boende

I Chamonix finns boenden för alla smaker och för alla plånböcker. Med upp emot 100 000 gästnätter dagligen är boendemöjligheterna minst sagt väl utbyggda. Du väljer mellan hotell i alla klasser, stugor, alpstugor med lägenheter, vandrarhem samt bed & breakfasts. Viktigt att notera är att Chamonixdalen är stor och att boendena ligger utspridda över en stor yta.

Mat och nöjen

Chamonix har varit en mötesplats för de rika och berömda ända sedan 1800-talet och det ligger en speciell aura över Chamonix särskilt när det gäller mat och nöjen. I Chamonix är skidkulturen lite mer sofistikerad och det gör att det inte är lika stort fokus på after ski här som i exempelvis skidorterna i Österrike, även om det givetvis finns barer och pubar för underhållning på eftermiddagen/kvällen.

I Chamonix centrum är stämningen avslappnad och traditionella familjebutiker ligger som på ett pärlband. Restaurangutbudet är något alldeles extra. Här finns faktiskt flera restauranger som har belönats med stjärnor i exklusiva Guide Michelin.

Plus

  • Barnvänligt
  • Kanske Europas bästa offpist

Minus

  • Förhållandevis dyrt
  • Liftsystemen är inte sammankopplade

Pistkartor

Pistkartor över Chamonix


Redaktionen
Skidorter.se