Skidresa till Trysil


TRYSIL är en anrik skidort i Norge. Den första liften stod klar redan 1958 och man kan säga att Trysil ända sedan dess har varit en favorit bland norska vintersportturister. Det var emellertid under 1980-talet som utvecklingen tog fart ordentligt. Det var nämligen då som skidområdena Skihytta och Fageråsen byggdes ihop för att skapa ett enda sammanhängande liftområde. Idag är Trysil den största alpina anläggningen i Norge.

Det finns många spännande historier kring Trysilfjellet. Till exempel sägs fjället ha fött vår första svenska utförsåkare. Gustaf Schröder blev pionjär då han kastade sig ut för toppen för ungefär 150 år sedan. En annan historia berättar om Trysil-Knut, som än idag räknas som den första riktiga norska skidlöparen

TRYSIL ligger cirka fyra mil från den svenska gränsen, nästan mitt i Skandinavien om man slår en snabb kik på kartan. Avståndet mellan Stockholm och Trysil är cirka 470 km och körtiden är ungefär 6 timmar. Från Göteborg är det 495 km och körtiden beräknas till omkring 5,5 timmar. Att körtiden från Göteborg är kortare beror på att det är motorväg stora delar av sträckan. Buss är ett alternativ, särskilt från Stockholm och Göteborg. Fjällexpressen kör nämligen till Trysil från dessa orter


Backar

Trysil har fyra skidområden som tillsammans omfattar 31 liftar, 67 nedfarter och 75 km preparerad pist. Varje skidområde har sin egen specialitet och det är enkelt att ta sig mellan områdena. Den längsta nedfarten är 5,4 km och har en fallhöjd på 685 meter.

Skidområdet Trysil Turistsenter ligger på sydsidan av fjället. Här finns breda pister i alla svårighetsgrader. Det är också här som de flesta terrängparker och arenor ligger. Trysil Turistsenter är också området som har mest fokus på barn.

Skidområdet Høgegga är ett paradis för dig som är lite mer skicklig på skidorna. Det finns några gröna och blå pister i området men det är framför allt svarta pister som Høgegga handlar om. Det är inte så konstigt att eliten i utförsåkning gärna förlägger både ett och två träningspass här. Den brantaste lutningen vid Høgegga är 44 grader (backen Eksperten).

Skihytta är ett skidområde med varierad skidåkning med lite mindre fallhöjder. Här finns ett barnområde och även en park för snowboard.

Trysil Høyfjellssenter ligger på nordsidan av fjället. Detta område är favoriten bland barnfamiljer eftersom antalet mer lättåkta backar är stort och tack vare att serviceutbudet är komplett.

När det gäller parker är Trysil i en klass för sig, både vad gäller antalet och den kvalitet parkerna håller. Områden för twintip och snowboard finns i var och en av de fyra skidområdena.

Trysil är en Skistar-anläggning och det innebär att Snömannen Valle har en egen värld dit alla barn är inbjudna. Valle har tre områden i Trysil och vart och ett har ett skidland, backar anpassade för barnen samt snällare terrängparker. Det mest omfattande barnområdet finner du vid Trysil Turistsenter

Längskidor

Trysil är en given destination för både motionärer och elitutövare inom längdskidåkning. Spårsystemet omfattar 100 km och du har 14 slingor att välja mellan. Några av slingorna utgår från Skihytta och Trysil Turistsenter men de flesta utgår från Trysil Høyfjellssenter. Sistnämnda innebär att flera av slingorna går över fjället (dock inte över toppen!).

Aktiviteter

Det finns mycket annat att göra i Trysil än att åka skidor. Till exempel kan du besöka ett äventyrsbad, prova på surfing inomhus och spela bowling. Hästridning, skotersafari och hundspann är andra aktiviteter att prova på. Dessutom finns ett större utbud av aktiviteter och nöjen i själva staden Trysil (shopping, bio, med mera).

Boende

Som Norges största skidort kan Trysil erbjuda allt i boendeväg. Här finns både mer gemytliga små stugbyar, områden med storstugor, lägenhetshotell och traditionella hotell. Hotellet Radisson Blu Resort är fyrstjärnigt. Detsamma gäller Park Inn Trysil Mountain Resort. Ett tredje hotell av god klass är Trysil-Knut Hotel. En specialitet med boendena kring backen är att de flesta erbjuder ski in/ski out

Mat och nöjen

Antalet restauranger och matställen i Trysil kan räknas till ett 20-tal, och det gäller bara om man undersöker anläggningarna direkt vid backen. I staden Trysil finns ännu fler matställen att besöka. När det gäller after ski är utbudet mycket stort. Livemusik erbjuds dagligen på en handfull barer och restauranger. Nyöppnade baren IC: Blu bjuder på en riktigt bra after ski, detsamma gör Laaven och T2.

Plus

  • Något för alla smaker och mycket barnvänligt
  • Närhet till tätorten Trysil med ett stort utbud av service och nöjen

Minus

  • Högre prisnivå på grund av den norska kronan
  • Lite tråkiga naturomgivningar

Pistkartor

Pistkartor över Trysil


Redaktionen
Skidorter.se