Skidresa till Hafjell


HAFJELL Alpinsenter är en relativt ny skidort. Den öppnade faktiskt så sent som 1988. Några år senare gjordes stora förändringar när det beslutades att Lillehammer skulle stå som värd för de olympiska spelen år 1994. Vid Vinter-OS 1994 kördes både slalom och storslalom på Hafjell. Det går idag givetvis att prova på de pister som användes vid Vinter-OS.

HAFJELL är den tredje största skidorten i Norge efter Trysil och Hemsedal. Liftarna är 15 till antalet och det finns 30 nedfarter av varierande karaktär. En sak som sätter Hafjell på kartan är de stora och välutrustade terrängparkerna. Hafjell räknas alltid som nummer ett i Norge när det gäller parker för snowboard och twintip

Hafjell ligger cirka 15 km norr om Lillehammer och cirka 200 km norr om Oslo. Körtiden med bil från Oslo är cirka 2,5 timme. Det går utmärkt att köra bil från Sverige till Hafjell och vägarna är av god kvalitet. Avståndet från Stockholm är omkring 630 km och du får räkna med en restid på upp emot 8 timmar. Avståndet från Göteborg är cirka 490 km och restiden är strax över en 6 timmar. Tåg och buss är andra alternativ att titta på för resan till Hafjell. Med tåg reser du snabbt och enkelt först till Oslo och sedan vidare till Lillehammer. Från Lillehammer går expressbussar och regionalbussar till Hafjell.

Backar

Hafjell Alpinsenter har totalt 15 liftar och 30 nedfarter. Den högsta punkten ligger på 1030 meter över havet och den största fallhöjden är 835 meter. Pistlängden är 44 km.

Buketten av pister är välkomponerad med 11 blå, 10 gröna, 7 röda och 4 svarta pister. Det kan vara värt att notera att det ofta finns flera alternativ med olika svårighetsgrader vid varje avstigning. Hela familjen kan alltså ta samma lift och sedan skiljas åt i olika pister på nervägen.

Hafjellparken är namnet på terrängparken i Hafjell och den är något alldeles extra. Flera gånger har den blivit utsedd till Norges bästa terrängpark. Här finns alla möjligheter att njuta av mer actionfylld skidåkning och snowboard.

Sju pister i Hafjell är speciellt anpassade för de mindre barnen. Barnen har också en egen park att utforska. Överlag ska sägas att Hafjell har ett stort fokus på barn.

Längdskidor

Det finns få destinationer i Norden som har ett lika omfattande skidsystem för längdskidor som Hafjell. Totalt mäter alla slingor 600 km (detta tillsammans med spårsystemet Sjusjøen och anläggningarna i Lillehammer). Det är Mosetertoppen (mittstationen i Hafjell) som är utgångspunkten för spårsystemet. Om du känner att du vill sträcka ut ordentligt, varför inte prova på klassiska Birkebeinerrennet (51,4 km med en höjdskillnad på 615 m)? Totalt finns 49 slingor att välja mellan

Aktiviteter

Hafjell är ingen destination man reser till om man önskar ett större utbud av aktiviteter utanför backen (om vi inte räknar med de aktiviteter hotellen erbjuder). En anledning till det lite sämre utbudet av aktiviteter är att det bara är cirka 30 minuters resa med bil till den större staden Lillehammer som bjuder på ett komplett utbud av nöjen och aktiviteter för alla smaker och alla åldrar.

För barnen saknas dock inte aktiviteter vid anläggningarna. I Hafjell satsar man mycket på att barnen ska ha roligt både i backen och inomhus efter skidåkningen. Vid Skitorget arrangeras mängder av roliga aktiviteter för barnen. Mini-discot på torsdagar är kanske favoriten. På Hafjell finns också ett större lekland där det även erbjuds barnpassning

Boende

Vid Hafjell finns såväl mindre stugor, storstugor och lägenheter som hotell. Lite speciellt med många av stugorna är att de har ski in/ski out. Boendena är utspridda i området kring fjället, men det är aldrig långt till backen oavsett var du bor någonstans. Dessutom finns ett väl utbrett system av transfertransporter. Om du söker ett mer traditionellt boende finns ett antal utmärkta hotell i närheten av Hafjell Alpinsenter, däribland Quality Resort Hunderfossen (fyrstjärnigt) och Hafjell Hotel & Apartments (trestjärnigt)

Mat och nöjen

I Hafjell hittar du ett stort utbud av både finare restauranger, enklare matställen, caféer och barer. Lite speciellt är att många av mat- och nöjesställena ligger antingen på toppen eller vid mittstationen på fjället. Från Restaurant Skavlen på Mosetertoppen är utsikten alldeles enorm. För after ski är restaurangen Ryk & Reis vid Skitorget i dalen det naturliga valet. After ski-utbudet i Hafjell är generellt sett inte lika omfattande som i exempelvis Trysil och i Hemsedal, men på Ryk & Reis är stämningen alltid på topp.

Plus

  • Enormt antal liftar och nedfarter
  • Mycket bra utbud för barnen

Minus

  • Ligger långt norrut
  • Få pistalternativ för en del liftar

Pistkartor

Pistkartor över Hafjell


Redaktionen
Skidorter.se