Skidresa till Hemsedal


HEMSEDAL är den högst belägna skidanläggningen i Norge och den näst största anläggningen i hela vårt grannland. Hemsedal brukar kallas för Skandinaviens Alperna och det ligger mycket i detta epitet. Naturen är storslagen, med höga fjäll och vidsträckta dalar. Skidåkningen är varierad och alla, oavsett skicklighetsnivå och oavsett intresse, hittar enkelt rätt i pistkartan. Parkerna är många och offpist-åkningen väl utbredd. Barnen har ett mycket stort område (Norges största) att åka skidor och leka i.

HEMSEDAL ligger nästan mitt i Norge, omkring 20 mil från Oslo. Avståndet från Stockholm är cirka 730 km och från Göteborg är det omkring 490 km. Vägarna till Hemsedal på den norska sidan av gränsen är av god kvalitet men det råder alltid vinterväglag under säsong. Ett alternativ till att använda egen bil är att ta tåget till Oslo och sedan fortsätta resan till Hemsedal med expressbuss. Det går också att flyga till Hemsedal, detta från Oslo Gardemoen

Backar

Hemsedal Skisenter är unikt i Norden i det att fallhöjden är så stor som 810 meter från den högsta toppen. Denna tur går mellan Totten på 1450 meter över havet till skidcentret Hemsedal Alpin Lodge längst ner i dalen. Hela turen är 6 km och du väljer själv svårighetsgraden i nedfarten.

Hemsedal bjuder dock på mer än bara en nedfart. Liftsystemet omfattar 20 liftar, varav majoriteten är släpliftar, och nedfarterna är totalt 49 till antalet. Åkningen är mycket varierad och det finns alltid flera alternativ att välja mellan när du hoppar av liften. Nio av de totalt 49 pisterna är svarta. Antalet gröna pister är 19, antalet blå är 12 och antalet röda är 9. Den totala pistlängden mäter cirka 43 km.

Förutom pister för traditionell utförsåkning finns goda möjligheter till offpist-åkning. Hemsedal har också två puckelpister och en handfull parker för trick och andra utmaningar.

Skidskolor i Hemsedal finns det gott om. Alla, oavsett vilken färdighet man har, kan delta i skidskolor och även boka privat- och gruppinstruktioner. I Hemsedal har man lite extra fokus på snowboard och det finns också guidning i offpist-åkning att boka.

Längskidor

Längdskidspåren i Hemsedal sträcker sig över ett stort område i dalen mellan fjällen. Totalt finns 120 km preparerade spår för både klassisk stil och skate öppna under hela säsongen och 90 km ytterligare spår på högfjället som öppnas i februari. På skidstadion på Gravset finns också en slinga på 2 km med konstsnö. Spåren i dalen går i dal- och skogsterräng och bjuder på varierade svårighetsgrader. Spåren på högfjället är lite mer krävande

Aktiviteter

Hemsedal Skisenter är en anläggning med något för alla smaker, både på och utanför pisten. För dig som inte kan få nog av snön kan Hemsedals pulkabacke vara ett roligt alternativ. Pulkabacken är hela 1200 meter lång och fallhöjden är 155 meter. Andra roliga aktiviteter på snön är de så kallade ski safari-attraktionerna som är ett tiotal till antalet.

Experten Sportsbar är det naturliga valet för lek och spel inomhus. Här finns både ett lekområde för barnen, bowlingbanor, biljardbord och självklart också en sportbar som visar sport på storbilds-TV.

För barnen finns Valles Värld, som är ett större område (faktiskt det största barnområdet i Norge) med aktiviteter både på snön och inomhus. Valles Värld i Hemsedal ligger precis ovanför Hemsedal Alpin Lodge. Barnen har egna liftar, egna backar och egna lekområden. Valle erbjuder också barnen att delta på en alldeles egen after ski.

Boende

Det finns tre huvudsakliga boendeområden i Hemsedal, nämligen Hemsedal Skisenter, Sentrum och Hemsedal Øvrige. Alla områden har ett större bestånd av stugor i olika storlekar samt ett antal lägenhetshotell. I områdena Hemsedal Skisenter och Sentrum finns också mer traditionella hotell att boka. Storstugor finns det gott om, så hela familjen, även om den är stor, får enkelt plats på ett och samma boende. För transfer till liftarna finns transferbussar. För ett mycket bekvämt boende med nära till både backen och service av alla de slag är Alpin Lodge i Hemsedal Skisenter ett utmärkt alternativ.

Mat och nöjen

Hemsedal Skisenter är en skiddestination känd för sitt utmärkta utbud av restauranger och barer. After ski i Hemsedal är som bäst på gamla anrika Stavkroa (öppnade 1982), som är ett uteställe som faktiskt har blivit utsett till ett av Europas bästa för riktigt bra after ski. Fjellkafeen är ett givet besöksmål där det ligger långt uppe på fjället. Big Horn är en populär biffrestaurang som även dubblerar som nattklubb när middagen har dukats bort.

Plus

  • Mycket snösäkert
  • Pister för alla skicklighetsnivåer

Minus

  • Lite dyrare på grund av den norska kronan
  • Långt från Sverige

Pistkartor

Pistkartor över Hemsedal


Redaktionen
Skidorter.se